Kulinaria,  Strona główna

Kuchnia wietnamska – powiew świeżości z nutą orientu …

Kuchnia wietnamska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest to kuchnia świeża, aromatyczna i smaczna oparta na tradycji przygotowywania dań w wietnamskich domach. Podobnie jak w innych kuchniach azjatyckich możemy zauważyć w niej sentyment do przygotowywania dań z pięcioma smakami w tle, czyli ostrym, kwaśnym, gorzkim, słonym i słodkim. Jednakże ja dostrzegam w niej wyraźnie dominację słodkości, kwaśności i nawet słoności okraszonej nutą pikantności. Często można też zauważyć dostosowywanie się do zasady yin yang, wywodzącej się z Chin. Łączy się w niej składniki używane do przygotowywania potraw i dań na zasadzie przeciwności. Obserwujemy razem smaki słodkie ze słonymi, chłodzące z ocieplającymi, świeże z fermentowanymi, czy też miękkie i twarde. Nierzadko też w wietnamskich domach wykorzystuje się teorię łączenia pięciu składników, tak jak i smaków. Dodaje się jednocześnie proszek, płyn, minerały, białka i tłuszcz.

IMGP8530

 

IMAG1765

 

IMGP6383

W kuchni wietnamskiej wyraźnie zarysowuje się podział na regiony. Na północy jest ona bardziej łagodna, w centrum pikantna, a na południu słodsza. Jakkolwiek jest to kuchnia regionalna zauważa się w niej wpływy chińskie, indyjskie (wegetariańskie), francuskie, kambodżańskie, a nawet laotańskie i tajskie. Z kultury przygotowywania dań chińskich przeniesiono sposób spożywania dań pałeczkami. A także wok i dodawanie sosu sojowego do potraw, co jednakże w wielu regionach zastąpiono sosem rybnym. Z kuchni francuskiej zaczerpnięto zamiłowanie do bagietek, słodkości i kawy. Choć w Wietnamie przyrządza się ją nieco inaczej o czym pisałam w poście o niej. Natomiast głównie z kuchni kambodżańskiej, ale też laotańskiej, a nawet tajskiej zapożyczono używanie ostrzejszych przypraw.

IMGP5979

Pomimo, że Wietnam to jeden kraj zauważa się pewne prawidłowości dzielące go na regiony kulinarne, w których dominują określone potrawy, czy też używane produkty oraz zioła. Innych dań można oczekiwać przebywając w Hanoi, czy nawet Sa Pa, odmiennych w Hue, a jeszcze inne smaki zaskoczą nas w Ho Chi Minh. W stolicy zauważa się skłonność do używania sosu sojowego, uwielbienie Pho i Hot Potów, a także można raczyć się takimi smakołykami jak węże, czy też żaby oraz różnymi szaszłykami. Co nie oznacza, że nie przyrządza się tutaj i innych dań.

IMGP2342

 

IMGP2356

 

IMGP2343

Z kolei w regionie centralnym, czyli okolicach Hue i Hoi An występuje bardzo wiele odmian warzyw i owoców oraz owoców morza, ale też i potrawy dosmacza się intensywniej używając przypraw i ziół.

IMGP6764

 

IMAG1741

 

IMAG1740

Z kolei Ho Chi Minh kojarzy się z rybami, owocami morza, słodkościami i sajgonkami, których jednakże i w innych regionach kraju nie brakuje.

IMAG1932

 

IMAG1770

 

IMAG1762

 

IMAG1767

 

Podstawą kuchni wietnamskiej jest ryż, zwłaszcza jego kleista odmiana, która jest wolna od glutenu, a zatem może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Wykorzystuje się go jako dodatek do posiłków lub też do przygotowania samodzielnych dań, jak na przykład sticky rice in bamboo shoots , czyli com lam.

IMAG1842

Popularne są makarony: ryżowy, jajeczny i sojowy. Stanowią one bazę wielu dań, bądź dodatek bez którego wietnamska kuchnia nie potrafi się obejść. Z mięs gospodynie, czy restauratorzy wykorzystują drób, wołowinę i wieprzowinę.

IMAG1838

 

IMAG1843

Na szczęście już coraz rzadziej Wietnamczycy zjadają psy. Mnie osobiście wręcz to oburza, a gdy takowe widziałam w pewnych miejscach, oferowane na sprzedaż, czułam się strasznie, gdyż ja po prostu uwielbiam i kocham psiaki. Poza mięsem można skosztować doskonałych ryb i przepysznych owoców morza. Na stole poza tym goszczą warzywa.

IMGP7037

 

IMAG1578

 

IMGP7293

Często niezależnie od tego, co zamówimy, otrzymamy również koszyczek, czy talerz zieleniny, która króluje podczas wietnamskich biesiad oraz przyprawy. Zacznę od przybliżenia ich, gdyż to one sprawiają, że dania są smaczne i aromatyczne. Wśród stosowanych przypraw należy wymienić sos rybny, choć w niektórych częściach kraju, zwłaszcza sąsiadujących z Chinami, stosowany jest sos sojowy. Ponadto istotną rolę odgrywa pieprz, często od razu połączony z solą i limonką, świeża papryczka chili, trawa cytrynowa, cynamon, imbir, czosnek, perilla oraz kiełki, których różnorodność zaskakuje.

IMGP6594

Ze świeżych ziół koniecznie należy wymienić kolendrę, miętę i tajską odmianę bazylii, które królują na w kuchni. Przygotowuje się również sos z limonki, pastę curry, czy też krewetkową i wykorzystuje jako dodatek do dań. Z warzyw poza sałatą, perillą, na uwagę zasługują chińskie brokuły, rzodkiew japońska, rukiew wodna, szpinak wodny, cebula, szczypior oraz gorzki melon, które dość powszechnie są wykorzystywane do przyrządzania dań przygotowywanych samodzielnie, czy też razem na przykład z mięsem, gdyż często obserwuję połączenia mięs, warzyw i ziół. Poza daniami mięsnymi, rybnymi, warzywami bardzo charakterystyczne są delikatne buliony przyjmujące czasami postać Pho lub występujące jako Hot Pot, czyli gorący garnek-kociołek, często z dodatkiem tofu, które Wietnamczycy bardzo lubią w różnych postaciach.

IMAG1342

Sposoby przygotowywania dań są bardzo różnorodne. Od podawania na surowo, po gotowanie, szybkie smażenie – często w woku, duszenie, pieczenie, a także z wykorzystaniem rożna, czy grilla. Wszystkie dania niezależnie od metody charakteryzuje bogaty smak.

IMAG0438

 

IMAG1768

 

IMGP7525

 

IMAG2820

 

IMGP6600

 

IMGP2338

Jako dodatek podaje się marynaty. Są to warzywa zanurzone w occie ryżowym. Często też podaje się orzeszki ziemne, a nawet, tak jak w Hue, kasztany. Do przygotowywania dań zarówno mięsnych, warzywnych, jak i nawet deserów wykorzystuje się jadalny papier ryżowy.

IMAG1684

Przez większą część roku możemy cieszyć się także cudownym smakiem owoców takich jak arbuzy, melony, passion fruit, liczi, longan, jack fruit, durian, ananasy i inne.

IMAG3740

 

IMAG3744

 

IMAG3738

Z dań które koniecznie trzeba skosztować w Wietnamie, aby mieć o nich prawdziwe wyobrażenie wymienię sajgonki , czyli zarówno smażone, jak i kryształowe, świeże rolsiki do których przygotowania stosuje się papier ryżowy, mięsko lub krewetki, kapustę pekińską, cebulę, która jest aż słodka tutaj w Wietnamie, marchewkę a także i makaron sojowy, grzybki mun, w zależności od inicjatywy. Te smażone podaje się z sosem chili, a świeże często z sosem na bazie orzeszków ziemnych.

IMAG1736

 

IMGP6763

Ponadto nie należy zapominać o Pho Bo i Pho Ga. Pisałam o ich fenomenie we wpisie ,,Fenomen Pho,,.

IMGP2593

Polecam skosztować pierożki, których różnorodność zaskakuje. Występują one z cebulką, grzybami, warzywami, a nawet na słodko. Popularnym daniem jest Bun Cha czy też Bun Ca. Charakterystyczny i smaczny jest Com Rang, czyli ryż smażony.

IMAG1745

Ja osobiście uwielbiam owoce morza, zwłaszcza scallopsy, czyli przegrzebki  i ryby, które mogłabym jeść bardzo często i gdziekolwiek w Wietnamie byłam, może poza Sa Pa raczyłam się nimi. Sposób ich przyrządzania i podania to istna poezja smaku, rozkosz dla podniebienia i niezwykły widok.

IMAG1462

 

IMAG1764

 

IMGP7273

Gdy ktoś ma ochotę na bagietkę polecam Banh Mi, czyli taką wietnamską kanapkę z mięskiem i warzywami. A i dla smakoszy słodkości znajdzie się tutaj również coś dobrego. Liczne kawiarenki i restauracje oferują różne ciasta, galaretki i desery. Mnie najbardziej do gustu przypadły banany w cieście naleśnikowym, którymi uraczyła nas gospodyni w home stay w Ba Be. Na deser można również skosztować wspaniałych drinków bezalkoholowych i pysznych soków.

IMAG1759

Zatem, jak widać powyżej, kuchnia wietnamska charakteryzuje się bogactwem dań przygotowywanych na różne sposoby, wykorzystując świeże zioła i warzywa oraz owoce, a także mięso, które smakuje tutaj wybornie oraz przepyszne owoce morza i ryby. Jest dzięki temu aromatyczna i świeża, a przy tym, co bardzo ważne, zdrowa i smaczna. Każdy posiłek wieńczy filiżanka zielonej herbaty, co jest tradycją w wietnamskich domach i restauracjach, która ma za zadanie usprawnić trawienie. Rytuał związany z jej parzeniem i delektowaniem się nią jest ważną częścią posiłku.

k

Podsumowując, mogę jednoznacznie napisać, podpierając się moim kilkumiesięcznym pobytem w Wietnamie i różnymi doświadczeniami kulinarnymi w różnych zakątkach kraju, że kuchnia wietnamska to powiew świeżości z nutą orientu i warto jej chociażby spróbować, albo zostać z nią na dłużej.

Share

Zapytacie kim jestem? Przede wszystkim jestem kobietą. Ponadto domatorką z duszą podróżniczki… z kimś …dokądś …w głąb siebie … Życie jest dla mnie ciągłą podróżą. Taką z kimś, dokądś lub w głąb siebie. Kiedyś byłam niepoprawną optymistką, teraz staram się żyć optymistycznie. Kocham życie i wszelkie jego przejawy oraz możliwość doświadczania. Wszystko, co przeżyłam sprawiło, że teraz jestem taką a nie inną sobą. Jestem znającą swoją wartość kobietą, partnerką swojego niezwykłego męża, szczęśliwą siostrą i przyjaciółką oraz spełnioną matką – choć dla niektórych może zabrzmi to nieco niedorzecznie. Najcudowniejsze i magiczne chwile przeżyłam z synkiem i mężem. Najpiękniejsze dla mnie miejsca z niesamowitą aurą to Nepal i Himalaje oraz Laos. Uwielbiam mojego męża, podróże, pyszne jedzenie, gotowanie, książki, filmy, pisanie, biżuteryjne fantazje i fotografowanie, a od niedawno wędkowanie ,,no kill,,. Mam też i inne pasje. Większość z nich dzielę z moim mężem, a niektóre są tylko moje własne.

81 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *