Ostatnio było coś kulturalnego, następnie podróżniczego zatem teraz czas na smaczne co nie co. Dzisiaj pieczywo w nowej odsłonie, czyli pyszne bułeczki z serem. Znikają w mig ledwo po ostygnięciu. Takie bułeczki serowe przygotujesz bardzo szybko, zatem nadają się doskonale na śniadanie, przekąskę, bądź dodane do wiosennego grillowanego menu. O tym, co można grillować przeczytacie we wpisie: Grillowanie nie musi być nudne… 🙂 – Życie i podróże (zycieipodroze.pl). Tymczasem dziś pyszne bułeczki z serem. Przygotowywane są podobnie jak chlebek o którym możecie przeczytać w poście: Ulubiony chlebek mojego męża … – Życie i podróże (zycieipodroze.pl) tylko nieco zmodyfikowane.
Pyszne bułeczki z serem
Składniki:
- 350 gram mąki pszennej,
- 20 dag drożdży świeżych,
- 250 ml przegotowanej ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina oregano,
- szczypta papryki chili,
- ser żółty – my stosujemy dwa rodzaje: jeden do włożenia większych cząstek do środka i drugi starty do posypania bułeczek na wierzchu. Nasze sery żółte robimy sami czym pochwalimy się wkrótce,
- odrobina oliwy do posmarowania miski.
Przygotowanie:
Kruszymy drożdże i wsypujemy do miski. Zalewmy ciepłą wodą. Nastepnie mieszamy (drewnianą łyżką, bądź mikserem). Dodajemy sól, oregano, paprykę chili i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Można użyć do tego miksera z odpowiednimi końcówkami bądź wykonać pracę ręcznie. Dobrym pomysłem jest też łączenie metod, co ja najczęściej czynię.
Czyste i suche naczynie (u mnie miskę) smarujemy delikatnie oliwą, po czym przekładamy nasze wyrobione uprzednio ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto potrafi zaskoczyć po odkryciu swoją objętością.
Po 15 minutach formujemy kulki na kształ bułeczek. Wielkość dowolna według uznania. Do środka wkładamy cząstki sera i jeszcze raz tworzymy ładny kształt. Przekładamy bułeczki na blaszkę na której bedziemy je piec uprzednio wykładając ją papierem. Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie włączamy piekarnik, aby już się nagrzewał.
Po upływie czasu posypujemy bułeczki startym na tarce serem i wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut. Tyle wystarczy w zupełności, aby nasze pyszne bułeczki serowe były wystarczajaco rumiane i dopieczone. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia. Ja czasami zostawiam je jeszcze chwilę w już wyłączonym piekarniku, ale najczęściej są wyciągane szybciutko i chwilę po ostygnięciu kosztowane. Nam smakują wybornie. Mamy nadzieję, że Was też zachwycą. 🙂
30 komentarzy
Agata
Super bułeczki i to oregano na pewno podkręca smak. Smacznego 🙂
anetagrenda
Uwielbiam je dodawać. Często gości w naszej kuchni. 🙂
marcjanna
Uwielbiam domowe wypieki. Ja często robię chlebek ze słonecznikiem. Próbowałam nawet taki z patelni 🙂 Dziękuję za przepis, chętnie skorzystam.
anetagrenda
Z patelni to jeszcze nie próbowałam. Jeszcze to doświadczenie przede mną. 🙂
Edyta
Uwielbiam swoje pieczywo, ten zapach…
anetagrenda
Oj tak, pachnie w całym domu. 🙂
Kamila
Lubię sklepowe bułki z serem, ale swojskie muszą być jeszcze lepsze. Zapisuję przepis i będę piekła w weekend
anetagrenda
Bardzo mi miło. Życzę smacznego. 🙂
krystynabozenna
Pycha , lubię takie bułeczki własnej roboty, są o wiele smaczniejsze niż sklepowe.
anetagrenda
Zdecydowanie tak i to nie tylko pierwszego dnia. 🙂
Bożenka
Narobiłaś mi smaka, chyba sobie takie upiekę, chociaż nie wiem czy będą dobre jak Twoje 🙂
anetagrenda
Zapewne będą smaczne i wyjątkowe. 🙂
Olka
Wyglądają pysznie 🙂 A do tego proste w wykonaniu!
anetagrenda
Takie właśnie są, a przepis naprawdę prosty. 🙂
Agaman
Ostatnio stałe cos piekę,wiec i Twój przepis wykorzystam:)
Marta
Bułeczki z serkiem na pewno są przepyszne. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis siostrzyczko. Bez serka już robimy i kosztujemy teraz czas na serek i oregano. Kocham Cię ❤️🥰❤️
anetagrenda
Spróbujcie dziewczynki. Myślę, że będą Wam bardzo smakować. Kocham Cię siostrzyczko.❤️🥰❤️
Pojedztam
Bułeczki z serkiem na pewno są pyszne.
anetagrenda
Nam smakuja wybornie. 🙂
anetagrenda
Bardzo mi miło. 🙂
Martyna K.
Uwielbiam nieoczywiste smaki, więc takie bułeczki z dodatkiem sera idealnie się w to wpadają. Chętnie spróbuję!
anetagrenda
Bardzo się cieszę. 🙂
Paulina Kwiatkowska
Dobrze, że jutro sobota i będę miała więcej czasu. Chętnie spróbuje przepis na tę niecodzienne bułeczki.
anetagrenda
Zatem życzę smacznego. 🙂
Pojedztam.pl
Wyglądają przepysznie i tak też na pewno smakują. Mama uwielbia robić ciasto drożdżowe, poproszę więc ja o wykonanie takiego smakołyku.
anetagrenda
Zapewne mama ma rękę do wypieków drożdżowych. 🙂
Recenzje Kiti
Ooo, lubię ser i lubię bułeczki, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Chętnie dam mu szansę.
anetagrenda
Warto spróbować i eksperymentować.:)
Anne 18
Taki prosty i smaczny wydaje się ten przepis. Idealny na letnie eksperymenty kulinarne.
anetagrenda
Warto eksperymentować niewątpliwie. 🙂