Pyszne bułeczki z serem …

 

Ostatnio było coś kulturalnego, następnie podróżniczego zatem teraz czas na smaczne co nie co. Dzisiaj pieczywo w nowej odsłonie, czyli pyszne bułeczki z serem. Znikają w mig ledwo po ostygnięciu. Takie bułeczki serowe przygotujesz bardzo szybko, zatem nadają się doskonale na śniadanie, przekąskę, bądź dodane do wiosennego grillowanego menu. O tym, co można grillować przeczytacie we wpisie: Grillowanie nie musi być nudne… 🙂 – Życie i podróże (zycieipodroze.pl). Tymczasem dziś pyszne bułeczki z serem. Przygotowywane są podobnie jak chlebek o którym możecie przeczytać w poście: Ulubiony chlebek mojego męża … – Życie i podróże (zycieipodroze.pl) tylko nieco zmodyfikowane.

 

 

Pyszne bułeczki z serem

 

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 20 dag drożdży świeżych,
  • 250 ml przegotowanej ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina oregano,
  • szczypta papryki chili,
  • ser żółty – my stosujemy dwa rodzaje: jeden do włożenia większych cząstek do środka i drugi starty do posypania bułeczek na wierzchu. Nasze sery żółte robimy sami czym pochwalimy się wkrótce,
  • odrobina oliwy do posmarowania miski.

 

Przygotowanie:

 

Kruszymy drożdże i wsypujemy do miski. Zalewmy ciepłą wodą. Nastepnie mieszamy (drewnianą łyżką, bądź mikserem). Dodajemy sól, oregano, paprykę chili  i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Można użyć do tego miksera z odpowiednimi końcówkami bądź wykonać pracę ręcznie. Dobrym pomysłem jest też łączenie metod, co ja najczęściej czynię.

Czyste i suche naczynie (u mnie miskę) smarujemy delikatnie oliwą, po czym przekładamy nasze wyrobione uprzednio ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto potrafi zaskoczyć po odkryciu swoją objętością.

Po 15 minutach formujemy kulki na kształ bułeczek. Wielkość dowolna według uznania. Do środka wkładamy cząstki sera i jeszcze raz tworzymy ładny kształt. Przekładamy bułeczki na blaszkę na której bedziemy je piec uprzednio wykładając ją papierem. Bułeczki przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie włączamy piekarnik, aby już się nagrzewał.

Po upływie czasu posypujemy bułeczki startym na tarce serem i wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut. Tyle wystarczy w zupełności, aby nasze pyszne bułeczki serowe były wystarczajaco rumiane i dopieczone. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia. Ja czasami zostawiam je jeszcze chwilę w już wyłączonym piekarniku, ale najczęściej są wyciągane szybciutko i chwilę po ostygnięciu kosztowane. Nam smakują wybornie. Mamy nadzieję, że Was też zachwycą. 🙂

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.