Grillowanie zdecydowanie nie musi być nudne, ba a nawet nie powinno. Wiosna, lato, a nawet jesień kojarzą się wielu z nas także z grillowaniem. To taki dodatek do czasu spędzanego w plenerze. Bo przecież aktywność na świeżym powietrzu sprawia, że głodniejemy. A cóż można przyrządzić na szybko, albo na prawie szybko? No właśnie potrawy z grilla. Niektóre wymagają zamarynowania lub doprawienia, ale przecież to nic trudnego zaplanować to sobie wcześniej. Grillowanie z umiarem to przecież sama przyjemność.
Według Wikipedii grillowanie to smażenie żywności na ruszcie zamieszczonym nad źródłem ciepła. Znane było od czasów prehistorycznych, kiedy człowiek nie znał jeszcze naczyń żaroodpornych, ani innych metod termalnego przetwarzania żywności. Opiekanie mięsa nad ogniem było więc pierwszą i podstawową metodą przygotowywania pokarmów. Od razu na myśl przychodzi ognisko. My zresztą często korzystamy z tej formy wędkując i przebywając nad jeziorami z dala od domu.
Grillowanie wymaga wykorzystywania grilla, czyli urządzenia służącego do obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Ognisko i odpowiednie siatki też mogą go zastąpić. Najważniejsze jest źródło ciepła umieszczone bezpośrednio pod rusztem. Rozróżnia się grille węglowe, gazowe i elektryczne, choć do ogniska używamy drewna. Jeśli chodzi o grillowanie w pełnym tego słowa znaczeniu my posiadamy grill węglowy i elektryczny. Z tego pierwszego korzystamy częściej.
Kiedyś grillowanie kojarzyło się z kiełbaskami, czasami z jakimś mięsem. U nas królują ryby. Zarówno te w całości, jak i wyfiletowane, a nawet mielone. Ponadto mięska typu karkówka, żeberka, boczek, golonka, i mięso wołowe mielone. Niektóre przyrządzane niemalże tak jak w Wietnamie. Lubimy też udka z kurczaka w całości lub w częściach, skrzydełka i szaszłyki z piersi kurczaka, a nawet przygotowane na tajską nutę satay. Większość z nich marynujemy w autorskich marynatach, bądź otaczamy mieszanką ziół i przypraw wymyślaną najczęściej na poczekaniu. Czasami gości kiełbaska, ale wolimy ją z ogniska.
Doskonale smakują krewetki, sery Halloumi czy ser przeznaczony do grillowania, który kupujemy w szwedzkich sklepach. Nasze grillowanie to także mnóstwo warzyw: marchewka, papryka kolorowa zwykła sama bądź nadziewana, papryczki chilli, papryka peperoni, kukurydza w kolbach, cukinia, cebulka biała i czerwona, czosnek, pieczarki zwykłe i nadziewane, buraki, pomidor, młody ziemniaczek, cukinia, bakłażan, kabaczek i co kto sobie jeszcze wymyśli. Używamy z warzyw to, co akurat jest w ogródku, albo co sezonowego lub całorocznego lubimy i kupujemy.
Na deser można grillować owoce. Wyjątkowo smakują jabłka, gruszki, ananasy i melony, ale pewnie inne również są pyszne. Może nas zainspirujecie? 🙂 Grillowanie to nie tylko ryba, mięso, warzywa i owoce. Oczywiście nie może zabraknąć dodatków w postaci sosów i dipów. Tutaj mogłabym się bardzo rozwinąć. Sosy i dipy o smaku pomidorowym, słodko-kwaśnym, pikatnym, czosnkowym, chrzanowym, w stylu barbecue, pesto, z kaparamii, a także salsa czy też oliwa z oliwek z dodatkiem świeżych ziół z ogródka. Tego u nas nie może zabraknąć.
Tak naprawdę grillowanie to często inwencja wynikająca z tu i teraz. Ta idea towarzyszy często naszemu gotowaniu i przyrządzaniu potraw. W grillowaniu też się sprawdza. Żyj tu i teraz oraz przyrzadzaj dania tu i teraz, no może z małymi ustępstwami jeśli chodzi o marynowanie. Bo grillowanie, tak jak i inne metody przgotowywania jedzenia, to sama przyjemność. Zwłaszcza dla tych, co lubią zjeść smakowicie i uwielbiają spędzać ze sobą razem czas. A jak to jest u Was? Czy grillowanie sprawia Wam przyjemność?
46 komentarzy
brzuchomechanika
Pewnie, że grillowanie jest fajne i wiele rzeczy można grillować, polecam warzywa 🙂
anetagrenda
Warzywa są super. Uwielbiam buraczki, cukinię, kukurydzę i cebulkę czerwoną i białą. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Kukurydza nie za bardzo mi podchodzi, ale cebulka, za nią już szaleję, natomiast buraczków z grilla jeszcze nie próbowałam, chętnie dam się na nie namówić. 🙂
anetagrenda
My ostatnio spróbowaliśmy i były przepysznie słodkie. Serdecznie polecam. 🙂
Katarzyna Krasoń | Pasieka Kulturalna
Grillowanie daje ogrom możliwości. Nie ma co ograniczać się tylko do tradycyjnej kiełbasy, ale wyśmienicie smakują warzywa czy przeróżne dodatki, które pasują smakowo do takiego jedzenia :).
anetagrenda
Zgadzam sie z Tobą. Grillowanie stwarza mnóstwo możliwości. 🙂
Pojedztam.pl
Na pewno grillowanie nie musi być nudne, uwielbiam grillowaną kukurydzę.
anetagrenda
My też ją lubimy. Jest pysznie słodka. 🙂
Paulina Kwiatkowska
Teraz ugrillować można tak wiele rzeczy, że nie musi być nudno.
anetagrenda
To prawda. Może być nie dość, że nie nudno, to wręcz bardzo kolorowo. 🙂
TosiMama
Jakie pyszności. Uwielbiam grillowanie i latem najbardziej czekam właśnie na nie;)
anetagrenda
Bardzo nam miło. 🙂 Życzymy miłych chwil spędzonych przy grillu i nie tylko. 🙂
Pojedztam.pl
Wczoraj mieliśmy na działce gości i nie mogło też obyć się bez grilla 🙂
anetagrenda
To wspaniały dodatek do spotkań w większym gronie. My kilka dni temu też grillowaliśmy wspólnie z naszymi szwedzkimi znajomymi. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Bardzo lubię dania przygotowane na grillu, mają szczególny smak, zwłaszcza jak nie poprzestanie się na mięsie i kiełbasach, a w menu włączy się także warzywa, bo ryby to już dla mnie smakowita radość, z której nie zamierzam rezygnować. 🙂
anetagrenda
Ryby są wyjątkowe, zreszta warzywa też. Grill wydobywa to, co w nich najlepsze. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Z racji miejsca zamieszkania i waszej pasji wędkowania, ryb na letnie grillowanie wam nie zabraknie. 🙂 Tylko mocno pozytywnie zazdrościć. <3
anetagrenda
To prawda, ryb u nas pod dostatkiem. Dziękujemy bardzo. 🙂
Anna z Wychowanie to przygoda
Swietne pomysly, dziekuje! Grill zawsze kojarzy mi sie z latem 🙂 Pozdrawiam!
anetagrenda
Bardzo nam miło. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Pojedztam.pl
Dla mnie też grill to przede wszystkim lato, niektórzy nie mogą się go doczekać.
anetagrenda
To prawda. 🙂
Rabarbar Barbaranna
Bardzo pięknie i smacznie to wszystko wygląda 🙂
anetagrenda
Bardzo nam miło. Ślicznie dziękujemy. 🙂
Paula
Mniam, mniam. Chętnie zjem sobie grilowane warzywa, bardzo je lubię.
anetagrenda
Są pyszne, to fakt. 🙂
Paula
Grillowanie jest teraz bardzo modne i dobrze, że można ugrillować nie tylko mięso.
anetagrenda
Oj jest w czym wybierać. Dla każdego coś smacznego. 🙂
Parabloguje
Uwielbiamy grillować pozdrawiam
anetagrenda
Bo to całkiem przyjemne. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Czarny
A mnie grillowanie denerwuje. Lubię jednak jeść to, co już zgrillowane 🙂 Natomiast bardzo podoba mi się Wasz taras. Też chciałbym mieć taki taras. Mógłbym na nim nawet grillować, niech będzie.
anetagrenda
No tak to już jest, że nie wszystko nam odpowiada. 🙂 Zgodzisz się zaiste, że jedzonko na łonie natury, a nie we wnetrzach smakuje inaczej. 🙂 Nam też podoba się nasz taras i to, że możemy na nim spędzać czas kiedy mamy ochotę. 🙂
Natalie Forever
Uwielbiam grilowane warzywa, zwłaszcza paprykę 😀
anetagrenda
Jest pyszna, to fakt. 🙂
Wędrówki po kuchni
Grillowanie i to jeszcze w odpowiednim towarzystwie to coś fantastycznego! Aż nabrałam ochoty na grill
anetagrenda
Tak, grillowanie i odpowiednie towarzystwo, to jest to. 🙂
Zołza z kitką
Uwielbiam kukurydzę z kolby! Mogłabym ją jeść ilościach unlimited! 😉
anetagrenda
To podobnie jak mój mąż. 🙂
toksyczna kosmetyczka
Uwielbiam potrawy z grilla poza kiełbaskami 😀
anetagrenda
Ja mam podobnie. Kiełbaskę wolę taką pieczoną przy ognisku i to nie każdą. 🙂
Agaman
Grillowanie to swietna sprawa, tak napeawde mozna ugrillowac wszystko:)
anetagrenda
Tak, grillować można niemalże wszystko. 🙂
Karolina Kosek
cieszę się bardzo z grilla elektrycznego, ponieważ mogę cieszyć się takimi daniami niezależnie od pory roku 🙂
anetagrenda
Też taki posiadamy, ale na świeżym powietrzu jakoś to grillowanie bardziej nam się podoba. 🙂
Edyta
a w sobotę grilll – zdecydowanie skorzystam z pomysłów
anetagrenda
Bardzo mi miło. Życzę udanego grilowania. :):)