«

»

Sty 29

Tradycyjne sosy dodawane do potraw w Wietnamie …

Tradycyjne sosy dodawane do potraw w Wietnamie są nieodłącznym składnikiem dań. Nadmienię, że o kuchni wietnamskiej pisałam już w poście www.zycieipodroze.pl/2016/05/13/kuchnia-wietnamska-powiew-swiezosci-z-nuta-orientu/ do przeczytania którego gorąco zachęcam. Dziś z kolei chcę zapoznać was choć z kilkoma sosami goszczącymi na tutejszych stołach.

 

 

W Wietnamie pojawiające się często na stołach sosy są bardzo proste. Przyrządzane są raczej bezpośrednio przed podaniem dań. W większości niezbędne do ich powstania produkty są świeże. A oto niektóre z nich:

 

Sos rybny po wietnamsku

Składniki:

– 6 łyżek stołowych ciepłej wody,

– 1 łyżeczka cukru,

– 2 łyżki swieżo wyciśnietej limonki,

– 2 łyżki sosu rybnego wietnamskiego,

– świeży, posiekany czosnek,

– odrobina świeżo pokrojonej, drobnej papryczki chili.

Płynne składniki mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili.

 

Sos orzechowy (stosowany do świeżych spring rollsów z krewetkami)

Składniki:

– 1 łyżka octu ryżowego,

– 1 mała łyżeczka sosu sojowego,

– 1 mały kubeczek masła orzechowego naturalnego, nie słodzonego,

– 1 mała łyżeczka cukru,

– posiekana papryczka chili,

– garść drobno posiekanych orzechów ziemnych,

– opcjonalnie kolendra.

Mieszamy wszystkie składniki płynne z cukrem i masłem orzechowym. Dla łatwiejszego rozpuszczenie cukru ocet ryżowy można lekko podgrzać. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli ma być dołączona kolendra dodaje się ją tuż przed podaniem na stół.

 

Sos vinegret z limonką (wszechobecny na wietnamskich stołach)

Składniki:

– 1 łyżka octu ryżowego,

– 2 łyżki soku ze świeżo wyciśnietej limonki,

– 1 łyżeczka cukru,

– posiekane chili,

– posiekany czosnek.

Składniki mieszamy i mamy bardzo szybki oraz prosty sos podawany niemalże do wszystkich dań.

 

Sos vinegret z czosnkiem

Składniki:

– 1 łyżka octu ryżowego,

– 2 łyżki soku ze świeżo wyciśnietej limonki,

– 1 łyżeczka cukru,

– posiekany czosnek.

 

Dodatek do dań, czyli każdy robi sam

Powszechne jest to, bynajmniej na północy Wietnamu, że na stołach ustawiane są malutkie miseczki, dla każdego biesiadnika osobno, w których znajduje się mix soli i pieprzu. Obok niego, na tej samej miseczce, układa się drobno pokrojoną papryczkę chili i ćwiartki limonki. Każdy sam wyciska ją na sól i pieprz oraz papryczkę chili. Ten prosty sos, o ile można go sosem nazwać, podawany jest zarówno do mięs, jak i obok sosu rybnego oraz sojowego do owoców morza.

 

 

Tradycyjne sosy wietnamskie są stosowane każdego dnia i stanowią doskonałe uzupełnienie świeżej kuchni, z której słynie kraj w którym mieszkam. Ja zapoznałam was z tym, które są mi znane i które bardzo lubię. A czy wy macie swoje ulubione sosy wietnamskie, czy też inne azjatyckie, a może jesteście miłośnikami tradycyjnych polskich sosów?

Share

99 Komentarzy

Skip to comment form

  1. Vai Bewitched

    Sos orzechowy najbardziej mnie zachęca… 🙂

    1. anetagrenda

      I jest bardzo smaczny, a do świeżych rollsików z krewetkami idealny 🙂

  2. Paula

    Sos orzechowy – zjadłabym go chętnie!!!:-)

    1. anetagrenda

      Tez go bardzo lubię 🙂

  3. Zuzanna Kwiatkowskaa

    Mnie też najbardziej przekonuje orzechowy 🙂

    1. anetagrenda

      No proszę, cos dziś mamy miłośników orzechowego smaku. Lubię go bardzo, ale najbardziej vinegret z czosnkiem, który uwielbiam 🙂

  4. JMJ

    Bardzo lubię taką kuchnią! A ostatnio nawet mi się zmieniło, bo im ostrzej tym lepiej – kiedyś lubiłam łagodne smaki… Sos orzechowy robię bardzo podobnie i dodaję go do sałatek 🙂 A sos rybny – ten pierwszy do czego zazwyczaj się podaje? Brzmi smacznie!

    1. anetagrenda

      Sos rybny podaje się zarówno to mięs, jak i owoców morza, a tak naprawdę niemalże może być wykorzystywany do wszystkiego, zależy z czym go łączymy, z jakimi składnikami. Bywa używany także samodzielnie 🙂

      1. JMJ

        Zrobię dziś, bo mam wszystkie składniki i przetestuję na swoim obiedzie 😉 dziękuję!

        1. anetagrenda

          Bardzo mi miło 🙂 Smacznego 🙂

  5. Krystyna Bożenna Borawska

    Lubię sosy i te tutaj opisane przez ciebie by mi pasowały do dań , ale to chyba raczej do dań wietnamskich.Proste i nieskomplikowane i latwe do zrobienia, chociaż chyba w Polsce nie są często jadane.

    1. anetagrenda

      Tutaj są one codziennością, a gdy odwiedzam Polskę to raczej jadam to, co polskie 🙂 lub czym nas rodzina i przyjaciele ugoszczą 🙂

  6. Kamomil

    To wpis idealny cła mnie 🙂 dziękuje :))

    1. anetagrenda

      Cieszę się niezmiernie i dziękuje za odwiedziny 🙂

  7. Jedziesz Matka!

    Ooo wow! Ale fajne propozycje 🙂

    1. anetagrenda

      Cieszę się i zachęcam do wypróbowania 🙂

  8. Joanna Niedzielska

    uwielbiam sosy vinegret a orzechowy tez wydaje się być fajny

    1. anetagrenda

      Ja je wszystkie bardzo lubię 🙂

  9. Save the Magic Moments

    Oj kurczę boję się azjatyckiej kuchni. Nie wiem jak mój buniek by to zniósł.

    1. anetagrenda

      Trzeba popróbować, aby się przekonać, a azjatycka kuchnia jest naprawdę smaczna i bardzo zróżnicowana 🙂 To prawdziwe bogactwo aromatów i smaków 🙂

  10. Andzia

    Wydaje się mi, że będą smaczne 🙂

    1. anetagrenda

      Dla mnie takie właśnie są 🙂

  11. Angelika F

    Niestety smaki Azji są nie dla mnie, ale przepisy interesujące:)

    1. anetagrenda

      Tak bywa z gustami kulinarnymi 🙂

  12. Małgorzata Hert

    Kuchnia azjatycka juz dawno skradła moje serce. Sosy wymienione uwielbiam

    1. anetagrenda

      Cieszę się bardzo, że podzielasz moje zdanie 🙂

  13. ANCA

    uwielbiam te sosy 🙂 fajne te przepisy. Dzieki 😉

    1. anetagrenda

      Cała przyjemność po mojej stronie 🙂

  14. smileyprojectpl

    No i od razu zgłodniałam o.O

    1. anetagrenda

      Nie dziwi nic 🙂

  15. PaulinaWu - Lemonade St.

    Uwielbiam te sosy, w szczególności orzechowy – spróbuję zrobić według Twojego przepisu 🙂

    1. anetagrenda

      Wypróbuj 🙂 Ja też je wszystkie uwielbiam 🙂

  16. Karolinka's Beauty

    Może sos ryby to nie moja bajka, ale sos orzechowy jak najbardziej bym spróbowała 😀

    1. anetagrenda

      Na sos orzechowy najwięcej amatorów co widać po komentarzach 🙂

  17. Ewelina Gac

    Świetne inspiracje, zwłaszcza dla wegan (poza 1szym sosem). Dzięki ♡

    1. anetagrenda

      I ja dziękuje za odwiedziny. Miło to słyszeć, że mogę zainspirować moich czytelników 🙂

      1. Ewelina Gac

        To my dziękujemy! Fajnie było się zainspirować. Pozdrowienia: -)

        1. anetagrenda

          Pozdrawiam serdecznie 🙂

  18. czerwonafilizanka

    zgłodniałam… chyba jutro pójdę do na hińskie jedzonko…

    1. anetagrenda

      Też bardzo lubimy 🙂

  19. Jazwyklamatkaa

    Jak to mawiał Cejrowski. Używaj sosów, jeśli Ci ho podają to znaczy że on doczegoś służy….

    1. anetagrenda

      Doskonale to ujął 😉

  20. kayokiee

    Nie jestem fanką wietnamskiej kuchni, ale może warto się przełamać 🙂

    1. anetagrenda

      Zapewne warto choć spróbować 🙂

  21. Holly

    Ciekawe pomysły na urozmaicenie naszej diety.

    1. anetagrenda

      Myślę, że mogą ją urozmaicić 🙂

  22. Szaman

    Niedawno się zastanawiałem z czego oni to robią! Dzięki 🙂

    1. anetagrenda

      Cała przyjemność po mojej stronie 🙂

  23. Anna Lena ze Zjem Cie

    Zapisuje sobie te strone. Tecprzepisy sa genialne w swojej prostocie 😊

    1. anetagrenda

      Bardzo mi miło 🙂 To prawda, że są proste w wykonaniu i niezwykle smaczne 🙂

  24. Happy Books

    aż zrobiłam się głodna, fotografie cudne 🙂

    1. anetagrenda

      Pięknie dziękuję 🙂

  25. balkanyrudej

    Sos orzechowy – to coś dla mnie!

    1. anetagrenda

      Jest bardzo smaczny 🙂

  26. Ania

    ooo ciekawe, nigdy nie jadłam wietnamskiej kuchni

    1. anetagrenda

      Życzę ci, abyś miała okazję spróbować 🙂

  27. pierwszadamaoksiazkach

    Jejciu! Naprawdę nie wiele trzeba by zrobić ich sosy 🙂 Jestem w bardzo pozytywnym szoku. Weekend w domu, to będę eksperymentować

    1. anetagrenda

      Zachęcam i życzę miłego eksperymentowania 🙂

  28. Bookendorfina Izabela Pycio

    Nie przypominam sobie, abym kiedyś kosztowała sosu rybnego, trzeba będzie to koniecznie nadrobić. 🙂

    1. anetagrenda

      Smakuje specyficznie i najlepiej, gdy pochodzi z dobrego źródła 🙂

  29. Zołza z kitką.

    Ja z kolei nie przepadam za azjatycką kuchnią…;)

    1. anetagrenda

      Tak to już z nami jest, że coś smakuje nam, a coś nie 🙂

  30. Aleksandra Załęska

    Fajne te sosy 🙂 Ostatnio często na naszych stołach gości kuchnia azjatycka – z chęcią wykorzystam przepisy 🙂

    1. anetagrenda

      Bardzo mi miło 🙂

  31. Magda

    Orzechowy brzmi super! Na pewno go odtworzę <3

    1. anetagrenda

      Życzę miłego eksperymentowania 🙂

  32. dankasc

    Ten orzechowy skradł mi serce. Zrobie go do sajgonek.

    1. anetagrenda

      Zapewne będzie smakował wyjątkowo 🙂

  33. Kasia

    Zawsze jak do Ciebie wpadam to zaczynam być głodna 🙂 Rany jakie to musi być pyszne 🙂

    1. anetagrenda

      Są pyszne, bynajmniej ja je bardzo lubię 🙂

  34. Just Food Therapy

    Super inspiracje kulinarne! 🙂 Z pewnością skorzystam! 🙂

    1. anetagrenda

      Dziękuje bardzo 🙂 Sprawiłaś mi ogromną przyjemność 🙂

  35. Ola | kuchniabezcukru.pl

    Brzmi pysznie, orzechowy na pewno wypróbuję.

    1. anetagrenda

      Wypróbuj koniecznie 🙂

  36. Kamomil

    Akurat jestem głodna i zjadłabym wszystko!

    1. anetagrenda

      To trzeba coś szybko przyrządzić 🙂

  37. Natalia - Naturalnie Niebanalnie

    Zdjęcia piękne i wspaniała inspiracja! Muszę popróbować stworzyć takie sosy w domu 🙂

    1. anetagrenda

      Dziękuje bardzo 🙂 Cieszę się, że mogłam cię zainspirować 🙂

  38. Aga

    Wszystkie te sosy uwielbiam! Choc nie wiem na ile smakują jak wietnamskie oryginały:)

    1. anetagrenda

      Zapewne są zbliżone 🙂

  39. wysmakowane

    Czy sos wietnamski rybny różni się mocno od innych?

    1. anetagrenda

      Z każdej firmy przede wszystkim ma różny zapach. Bynajmniej ja odnoszę takie wrażenie 🙂

  40. Ania, Kęsy Codzienności

    Nie znam kuchni azjatyckiej, nigdy nie jadłam jeszcze. Ale niektorn propozycje sosów mnie zaciekawiły. Chętnie bym spróbował ☺️ myślisz, że skomponują się z polskimi daniami?

    1. anetagrenda

      Myślę, że spokojnie możesz popróbować, gdyż są one dość uniwersalne. Pasują zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych smakołyków 🙂

    2. wysmakowane

      Aniu spróbuj koniecznie kuchni azjatyckiej! I nie próbuj jej spolszczać! Zupełnie inne doznania smakowe ❤️❤️

      1. anetagrenda

        Kuchnia azjatycka jest wyjątkowa 🙂

  41. Małgorzata Hert

    Uwielbiam tą kuchnię, jest niesamowicie bogata w smaki

    1. anetagrenda

      Zdecydowanie tak. 🙂

  42. Krystyna Bożenna Borawska

    Takiego prawdziwego wietnamskiego sosu tam na miejscu to bym chętnie spróbowała, ale tutaj u nas to jakoś nie weizrę ,że jest to tardycyjny sos 🙂

    1. anetagrenda

      Często lokalne produkty smakują najlepiej. 🙂

  43. Anna Kot

    pychota! 🙂

  44. Jull Krajewska

    Chetnie bym sprobowala wszystkiego!

    1. anetagrenda

      Ja tez tak mam, próbuję bo tylko w ten sposób mogę poznać smaki i aromaty. 🙂

  45. Beata Herbata

    O dżizusie, zwariowałam! Na pewno sa przepyszne… ja co prawda nie jem mięsa ale na bank z innymi potrawami też się dobrze gryzą 😀

    1. anetagrenda

      Nadają się także doskonale do warzyw. 🙂

  46. Anna Rosińska

    Chciałabym kiedyś dotrzeć do Wietnamu i spróbować ich tradycyjnych potraw 🍴🍴🍴

    1. anetagrenda

      Życzę Ci tego, bo próbowane lokalnie są najlepsze. 🙂

  47. NewEnglandBlog.pl

    Chętnie skorzystam z Twoich przepisów.

    1. anetagrenda

      Bardzo mi miło. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>