Miniony tydzień obfitował w różne dania w moim wykonaniu zarówno z mięs, ryb, owoców morza, jak i warzyw z dodatkiem ziemniaków, makaronów i ryżu oraz zup. Są takie dni, że uwielbiam spędzać w kuchni mnóstwo czasu i oddać się jednej z moich pasji, czyli gotowaniu. Za to już niedziela należała do mojego męża, który przejął pod swoje władanie kuchnię przyrządzając między innymi pieczoną kaczkę w pomarańczach. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na danie, które kilka dni temu zagościło na naszym stole, a mianowicie krewetki w sosie słodko-kwaśnym podane tym razem z żółtym ryżem.
Krewetki, a właściwie owoce morza, smakowały mi odkąd pierwszy raz doświadczyłam dań z nich przyrządzonych. Z kolei mijały lata podczas których mój mąż musiał się do nich przekonać. Jednakże odkąd zamieszkaliśmy w Katarze sytuacja się zmieniła i mój ukochany rozsmakował się w owocach morza, a co więcej razem przygotowywaliśmy z nich różne dania, czy to podawane na ciepło, czy też w formie przystawek. Dziś owoce morza goszczą dość często w naszej kuchni przyrządzane według naszych autorskich przepisów, a w Wietnamie smakują rewelacyjnie.
Co będzie nam potrzebne, aby przygotować krewetki w sosie słodko-kwaśnym podane z żółtym ryżem? Zacznijmy od krewetek. Najlepiej, gdy są świeże, ale mrożone nadają się jak najbardziej. Gdy byłam u siostrzyczki w Polsce przyrządzałam różne dania dla przyjaciół właśnie z takich, a wszyscy się zajadali ze smakiem. Wszystko, co połączone z owocami morza, szybko znikało ze stołu. Zatem przejdźmy do rzeczy. Do przygotowania krewetek w sosie słodko-kwaśnym potrzebujemy:
-
krewetki – waga zależy od tego ile osób będzie z nami biesiadować,
-
ananas świeży,
-
papryka czerwona,
-
papryka pomarańczowa,
-
papryka żółta,
-
papryczka chili bardzo mała,
-
cebulka,
-
czosnek,
-
imbir,
-
2 limonki,
-
miód,
-
sól i pieprz,
-
papryka słodka,
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-
oliwa z oliwek,
-
koperek i limonka do dekoracji.
Przygotowanie zaczynamy od doprawienia nieco krewetek i odstawienia ich na chwilkę. W tym czasie kroimy na części paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą, ananasa, cebulkę i czosnek, papryczkę chili oraz ścieramy odrobinę imbiru na tarce. To wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek na niezbyt wysokiej temperaturze, gdyż oliwa lubi dość niską. Kiedy warzywa i ananas odrobinę zmiękną dodajemy przyprawy według uznania, czyli sól, pieprz, paprykę słodką oraz koniecznie miód, który ja uwielbiam stosować w kuchni. Ponadto wyciskamy sok z dwóch limonek i wlewamy na patelnię. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy chwilkę krewetki, czyli 3-5 minut, aby nie stwardniały. Dokładamy je do naszego sosu i wszystko razem łączymy. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i mieszamy. Ilość sosu powinna być wystarczająca, gdyż ananas, limonka sprawiają, ze uzyskujemy płynną część. Jeżeli nie dodajemy odrobinkę wody. Ja nie robiłam tego. Pozwólmy chwile połączyć się wszystkim naszym składnikom tworzących krewetki w sosie słodko-kwaśnym i w tym czasie przygotujmy ryż na żółto.
Do przygotowania ryżu na żółto potrzebujemy:
-
kubeczek ryżu,
-
1,5 kubeczka wody,
-
przyprawę curry,
-
cynamon,
-
sól,
-
pieprz.
20 komentarzy
Ola
Bardzo lubię krewetki pod każdą postacią, więc dziś na kolację spróbuję Waszego przepisu! 🙂 Już sobie wyobrażam smak tej mieszanki świetnych składników. 🙂
anetagrenda
Cieszę się bardzo i życzę miłego, aromatycznego ucztowania. Niech to będzie rozkosz dla podniebienia 🙂
Fromviewof
Uwielbiam krewetki.. szkoda, że u nas nie są pierwszej jakości i cena jest wygórowana. Na pewno wypróbuję przepis 🙂
anetagrenda
Świetnie 🙂 Świeże krewetki są najlepsze, ale w Polsce też wychodzą udane dania z mrożonych, choć do tanich dań nie należą niestety, zwłaszcza dla większej ilości osób 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Co prawda ja nie jestem zbyt dobrym smakoszem krewetek, ale mój syn je uwielbia, ciągle męczy, aby mu je przygotować, dlatego z chęcią zapoznałam się z przepisem, chętnie go wypróbuję. 🙂
Bookendorfina
anetagrenda
Krewetki są pyszne, ale te świeże. W Polsce niestety tylko mrożone. Ale jak byłam w Polsce robiłam z nich dania, a rodzinka, przyjaciele i znajomi się zajadali pomimo, że na co dzień nie jedzą. Życzę smacznego 🙂
Pau Elegancka
Krewetki to moje regularne musteat. A w towarzystwie curry jeszcze ich nie jadłam
anetagrenda
Carry tak naprawdę dodaje pięknego koloru, a przy okazji i smaczku 🙂
Olga
Uwielbiam krewetki, więc chętnie przyrządzę je 'po Waszemu’ 🙂
anetagrenda
Super 🙂 Życzę zatem smacznego 🙂
serduszkowamama
Nie lubie krewetek, ale przepis sie przyda, bo noj facet uwielbia 🙂
anetagrenda
To świetnie, może będziesz miała okazję wypróbować 🙂
Olga
Ja nie znoszę krewetek. Kiedyś strasznie się nimi strułam i wymiotowałam. Od tamtej pory nie tknę.
anetagrenda
To nieciekawe doświadczenie 🙁 My, aby unikać takich sytuacji, kupujemy na ogół krewetki świeże 🙂
Ja Zwykła Matkaa Klaudia
Dawno nie robiłam żadnego dania z krewetkami. Zrobię mężowi niespodziankę I przygotuje wasz przepis. Z pewnością bardzo się ucieszy, jest fanem krewetek.
anetagrenda
Zachęcamy i życzymy smacznego 🙂
krystynabozenna
Mnie samą nie kuszą owoce morza , nawet nie lubię, ale takie krewetki, przyrządzone przez Ciebie to bym zjadła :-))
anetagrenda
Bardzo mi miło. 🙂
Kasia
Super! Dziękuję! Szukałam orientalnej, krewetkowej inspiracji 🙂
anetagrenda
Można modyfikować wedle uznania. 🙂