Röding, czyli pstrąg arktyczny w wersji sushi maki …

 

Röding, czyli pstrąg arktyczny w wersji sushi maki, to nasze ostatnie odkrycie kulinarne. Wcześniej ta wyjątkowa ryba gościła u nas w innych wydaniach w postaci pieczonej, gotowanej, grillowanej, smażonej, a na surowo w postaci tatara, czy też metki do smarowania pieczywa. Tym razem postanowiliśmy skosztować pstrąga atktycznego w wersji sushi maki. Röding (nazwa szwedzka) jest przepyszną rybą, która smakuje wybornie i to pod każdą postacią. My dziś podzielimy sie z Wami naszym przepisem autorskim na sushi maki z pstrągiem arktycznym w roli głównej.

 

 

Röding, czyli pstrąg arktyczny  w wersji sushi maki

 

 

Składniki:

 

  • świeży röding, czyli pstrąg arktyczny,
  • 5 arkuszy nori, czyli prażonych wodorostów (glony, algi),
  • 250 gram ryżu do sushi,
  • woda,
  • ocet ryżowy,
  • cukier brązowy,
  • sól,
  • marchew,
  • papryka czerwona,
  • awokado,
  • ogórek konserwowy,
  • peperoni,
  • koperek lub szczypiorek,
  • sos sojowy,
  • pasta wasabi, opcjonalnie chrzan, marynowany imbir, jalapeno, sos słodko-kwaśny, czy inny który lubimy.

 

 

Poza składnikami szykujemy garnek do ugotowania ryżu, miseczkę, bądź rondelek do przygotowania zaprawy, deski, matę bambusową do zwijania (nasze zawieruszyły się w czasie przeprowadzki, więc użylismy taką, jaka  była w domu) i ostry nóż. 

 

Przygotowanie:

 

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać z niego skrobię. Następnie przesypujemy go do garnka i dodajemy taką samą porcję wody jak ryżu w proporcji 1:1. Gotujemy ryż nie mieszając przez 10 minut, po czym odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.  Odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W miseczce, bądź rondelku zagotowujemy zaprawę, czyli ocet ryżowy, cukier i sól w propoprcji 2:2:1 z tym, że do odmierzania octu ryżowego i cukru używamy dużej łyżki stołowej, a do soli małą łyżeczkę do herbaty.  Mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wlewamy zaprawę do wystygniętego ryżu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kolejne 15 minut. 

 

 

 

 

W tym czasie przygotowujemy płatki nori, koniecznie świeży röding i wybrane warzywa. Pstrąga arktycznego filetujemy (pozostałe fragmenty ryby możemy użyć do przygotowania rosołu) i kroimy w paski. To samo robimy z warzywami, a koperek, czy szczypiorek siekamy. W naszym przypadku są to marchew, papryka, peperoni i ogórek, a nawet awokado. Za każdym razem można urozmaicać sushi maki zarówno wybierając różne warzywa, jak i jako dodatek na przykład kawior.

 

 

 

 

Rozwijamy matę i umieszczamy na niej arkusz wodorostów. Następnie  układamy ryż na 1/3 powierzchni nori i go równomiernie rozprowadzamy. Na środku ryżu robimy rowek np.: małym wałeczkiem, czy grubszą bambusową rurką do picia napojów. Umieszczamy w nim pstrąga arktycznego oraz wybrane warzywa i zwijamy w rulon. Na końcowym brzegu smarujemy nori delikatnie wodą używając jednego palca i sklejamy. Tak przygotowany rulon przekładamy na deskę i ostrym nożem odcinamy końcówki. Następnie czystym nożem kroimy resztę na mniejsze części  uzyskując w ten sposób wybrany rozmiar sushi maki. 

 

 

 

 

Nasze sushi maki z pstrągiem arktycznym układamy dowolnie na desce, czy macie i podajemy razem z dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, chrzanem, marynowanym imbirem, jalapeno, sosem słodko-kwaśnym lub innymi które lubimy.

 

 

Röding w wersji sushi maki jest wyjątkowy i smakuje po prostu wybornie. My uwielbiamy i zapewne naszym gościom będziemy polecać go w tej wersji, a zapewne i w innych wydaniach także. 

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.