Po kilku latach przerwy wróciłam do pieczenia domowego chlebka. Mój ulubiony to taki na zakwasie. Zatem najpierw zacznijmy od niego i mojego sposobu na jego przygotowanie.
Zakwas żytni
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy duży zamykany słoik (najlepiej 2 litrowy), 600 gram dobrej jakości mąki żytniej i przegotowaną wodę.
Pierwszego dnia rozpoczynamy od wsypania 100 gramów mąki do słoika i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą w ilosci 100 ml. Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W krajach z gorącym klimatem ( w moim przypadku Katar) pozostawiamy na 18 godzin. Jesli mieszkamy tam, gdzie jest chłodniej ( Szwecja) wydłużamy ten czas do 24 godzin.
Pamiętajmy, że zakwas lubi temperaturę powyżej 22 stopni Celsjusza.
Po tym czasie dzielimy miksturę na dwie części i wykorzystujemy tylko jedną z nich dodając do niej jak i poprzednio 100 gram mąki żytniej i 100 mililitrów ciepłej, przegotowanej wody. Drugą wyrzucamy. Mieszamy wszystko i odstawiamy znów na 18-24 godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze kilkukrotnie aż zużyjemy całą przygotowaną uprzednio mąkę. Przy czym za drugim razem odczekujemy również 18-24 godziny, a za trzecim i kolejnymi już tylko 10-12 godzin . Po wykonaniu tych czynności nasz zakwas żytni jest gotowy.
Uwierzcie, że nasza cierpliwość zostanie nagrodzona. Z domowego zakwasu żytniego możemy przygotować zaczyn, który użyjemy do wypieku pysznego chlebka lub przechowywać w lodówce. Jeżeli się go pozostawia na dłuższy czas trzeba go dokarmiać raz na kilka dni dodając znów 100 gram mąki i 100 mililitrów wody. Zakwas, czym starszy tym lepszy.
Przepisy, które wykorzystuję do pieczenia chlebków, zamieszczę w kolejnych wpisach.
10 komentarzy
Marta
Zakwas żytni bardzo udany. Wychodzą z niego przepyszne chlebki. Dzięki siostrzyczko bo dzięki tobie jadam cudowny świeży zdrowy chlebek. Kocham Cię ❤️😘❤️
anetagrenda
Bardzo się cieszę siostrzyczko. Uwielbiam, jak Wam smakuje to, co dla Was przygotowuję. 🙂 Kocham Cię. ❤️😘❤️
Pojedztam.pl
Nigdy same nie robiłyśmy zakwasu, ale miałyśmy okazję jadać taki chleb. Bardzo smaczny.
anetagrenda
My uwielbiamy chleb na zakwasie. 🙂
Wiewiórka w okularach
Ja ostatnio piekłam chleb na drożdżach i wyszedł pierwsza klasa. 🙂
anetagrenda
Domowe chlebki najlepsze. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Kiedyś więcej piekłam chlebów, właśnie sama przygotowywałam zakwas, teraz otworzyła się w pobliżu nas bardzo dobra piekarnia, stawiająca na pyszne wypieki w naturalnej metodzie.
anetagrenda
Taka piekarnia w pobliżu to skarb. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Dokładnie, wielki skarb, tym bardziej, że dotąd takiej nie było. Właśnie kilka minut temu wróciłam z pysznymi i pachnącymi wypiekami. W zasadzie teraz nie opłaca mi się piec samej. 🙂
anetagrenda
Szczęściara. 🙂 Dobrze mieć taką wspaniałą piekarnię w pobliżu. 🙂