Trufle czekoladowo – orzechowe z wiórkami kokosowymi…

Trufle czekoladowo-orzechowe cieszą się popularnością wszędzie tam, gdzie mieszkamy. Zarówno w Katarze, Wietnamie, jak i w Polsce. Choć ich przygotowanie jest badzo proste smakują wybornie. Uwielbiają je mali i duzi 🙂

IMG-20160722-WA0002

Do przygotowania trufli potrzebujemy następujących składników:

  • 50 ml mleka,

  • 300 gram płatków owsianych,

  • 2 gorzkie czekolady – może być jedna,

  • 3/4 szklanki cukru pudru i/lub miodu,

  • orzeszki włoskie rozdrobnione,

  • rum, bądź aromat rumowy w wersji dla dzieci,

  • wiórki kokosowe.

IMG-20160722-WA0005

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Umieszczamy w garnku czekoladę, cukier i stopniowo pozostałe składniki, poza orzeszkami oraz rumem, i mieszamy wszystko. Uzyskujemy w ten sposób masę o w miarę jednolitej konsystencji. Do niej dodajemy orzechy i rum oraz odrobinę wiórek kokosowych. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce na godzinkę, aby łatwiej formować kulki.

IMG-20160722-WA0001

Nie pozostaje nic innego, jak po wyciagnięciu z lodówki schłodzonej masy pobawić się w lepienie kulek i otaczaniu ich w wiórkach kokosowych wysypanych na miseczkę. I zabawa przednia, i deser doskonały. Trufle podajemy od razu lub umieszczamy w lodówce w oczekiwaniu na gości, bądź, gdy nas najdzie ochota na odrobinkę słodkości.

IMG-20160722-WA0007

Trufle czekoladowo-orzechowe z wiórkami kokosowymi są doskonałą alternatywą dla cukierków czekoladowych oferowanych w sklepach. U nas cieszą się ogromną popularnością. Nasi goście zajadają się nimi i proszą o więcej 🙂

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.