Przepyszne orzeszki czekoladowo – orzechowe …

Orzeszki czekoladowo-orzechowe kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa. Co prawda wykorzystywano do ich przyrządzenia wówczas form metalowych umieszczanych w piekarnikach, a obecnie używamy do ich zrobienia urządzenia wielofunkcyjnego ich smak jest nadal wyjątkowy, a aromat roztacza się po całym domu. Poniższa wersja jest zapewne jedną z wielu znanych, jednakże ja zmodyfikowałam ją według mojego uznania.

IMG-20160720-WA0006

Aby rozkoszować się pysznymi smakami naszych orzeszków przygotowujemy najpierw ciasto i krem do nadziewania, a następnie pieczemy orzeszki, studzimy, dodajemy masę czekoladowo-orzechową i gotowe.

IMG-20160720-WA0053

Do przygotowania ciasta na orzeszki używamy następujących składników:

  • 3 szklanki mąki,

  • 250 gram miękkiego masła,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli,

  • 0,5 szklanki cukru pudru,

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Do mąki dodajemy stopniowo wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto rękoma. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki, aby stwardniało na minimum 30 minut.

IMG-20160720-WA0035

W tym czasie możemy przygotować masę, aby też ją nieco schłodzić w razie potrzeby. Do wykonania masy czekoladowo-orzechowej potrzebujemy następujacych składników:

  • 1 gorzką czekoladę,

  • 2 jajka wiejskie,

  • 0,5 szklanki cukru pudru lub miód,

  • 1 kostkę miękkiego masła,

  • zmielone, bądź własnoręcznie rozdrobnione na przykład tłuczkiem przez serwetkę orzechy włoskie,

  • odrobina alkoholu, bądź w wersji dla dzieci aromatu na przykład arakowego lub innego według uznania.

Czekoladę, masło i cukier puder lub miód roztapiamy w garnku postawioym na wolnym ogniu. W końcowej fazie podgrzewania dodajemy jajka i zdejmujemy z kuchenki. Dorzucamy orzechy i ewentualnie wlewamy aromat, bądź odrobinę alkoholu i pozostawiamy do ostygnięcia. Można na chwilę wstawić po wystudzeniu do lodówki. Masa powinna mieć gęstą konsystencję.

IMG-20160720-WA0039

Wyciągamy z lodówki nasze ciasto i przystępujemy do formowania niewielkich kuleczek. Umieszczamy je w nagrzanym urządzeniu wielofunkcyjnym i po około 10 minutach zarumienione wyciągamy. Powtarzamy tę czynność do czasu, gdy wykorzystamy całe ciasto.

IMG-20160720-WA0043

 

IMG-20160720-WA0041

 

IMG-20160720-WA0037

 

IMG-20160720-WA0055

Nasze orzeszki nadziewamy masą czekoladowo-orzechową i możemy delektować się ich smakiem, bądź postawić na stole w oczekiwaniu na gości.

IMG-20160720-WA0051

 

IMG-20160720-WA0033

 

IMG-20160720-WA0049

Przepyszne orzeszki z masą czekoladowo-orzechową są świetnym deserem i wyborną alternatywą dla słodyczy kupowanych w sklepie, czy też i cukierni. U nas znikają bardzo szybko i cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Zachęcam do wypróbowania, modyfikowania i rozkoszowania się smakiem pysznych orzeszków z masą czekoladowo-orzechową. Dla niektórych będzie to wspomnienie smaków z dzieciństwa, a dla innych niezwykła rozkosz dla podniebienia. Smacznego 🙂

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.