Kulinaria,  Strona główna

Kuchnia koreańska – tradycja z pikantnymi nutami …

Niedawno pisałam o Wietnamie i jego świeżych, orientalnych daniach, a dziś chcę przybliżyć Wam kuchnię koreańską. Są one różne od siebie, choć oparte częściowo tych samych produktach. Obie uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie a jednak inne. Ja gdy mam ochotę na dania ze świeżymi ziołami uwielbiam aromatyczną kuchnię wietnamską, a gdy mam ochotę na coś pikantnego sięgam po dania koreańskie, w których wyczuwa się wyraźne smaki wywołane dodawaniem wielu przypraw do przygotowywanych potraw.

IMGP7134

Kuchnia koreańska zachwyca bogactwem składników i kolorów. Koreańczycy dbają podczas przygotowywania dań o spokój , a następnie z dbałością celebrują ich spożywanie. W wielu domach nadal gotuje się w oparciu o tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a wręcz niektóre składniki dodawane do dań, przygotowywane w oparciu o własne receptury, są sekretem rodzinnym.

IMGP8920

Ze względu na położenie Korei, dostęp do morza, a także występujące tam góry, wyżyny i niziny oraz różnorodność klimatu popularność określonych potraw i ich wybór jest zależny od regionu. Jednakże nadal podstawą każdego posiłku, jak i w innych kulturach azjatyckich, jest miseczka ryżu, niekiedy zastępowana makaronami, lub występująca i razem z nimi.

IMGP7145

Jednak dla mnie kuchnia koreańska to przede wszystkim pikantne smaki. Zawdzięczamy je wielu przyprawom i warzywom używanym do przygotowania dań. Należy wśród nich wyróżnić: pieprz czarny i czerwony, imbir, paprykę, czosnek, sól, chili, cebulę, często jej zieloną odmianę, por, ocet, gorczycę, chrzan, często obecny żeńszeń, miętę pieprzową, pastę z fasoli, pastę ze sfermentowanej soi, a także z krewetek.

IMGP8917

Niemalże każdemu posiłkowi towarzyszy kimchi, które Koreańczycy spożywają codziennie. Uważane jest ono za danie narodowe. Pisałam o nim dość szczegółowo we wcześniejszym poście ,, Koreańsko-wietnamski festiwal żywności i kultury,,. Sama wykorzystałam kimczi z kapusty do przygotowania kapuśniaczka, o którym mowa we wpisie ,,Kapuśniak Kimczi,, Kimchi podawane jest na zimno, ale może wystąpić też w formie gulaszu, czyli Kimchi Jjigae.

IMGP7140

Na stole, czy też tacy koreańskiej obok ryżu znajduje się mnóstwo innych potraw. Są to zarówno dania jednogarnkowe, jak i warzywa, zupy, owoce morza, mięsa, roladki oraz placuszki.

IMGP8916

Zatem w czasie posiłku mamy do wyboru mnóstwo potraw.

IMGP8877

Osobiście oprócz kimchi próbowałam Dak Bokkeum Tang, pikantne danie składające się z kawałków kurczaka połączonych z marchewką, ziemniakiem, pikantnymi przyprawami i grzybami.

IMGP8924

Ponadto bardzo smaczne jest Bulgogi, czyli marynowana wołowinka w drobnych kawałeczkach.

IMGP7139

Polecam także spróbować Bibimbab, czyli ryż podawany z wołowiną i warzywami, Doenjang Jjigae-gulasz z fermentowaną pasta sojową i warzywami oraz Jeyuk Bokkeuk, czyli marynowana wieprzowina połączona z cebulą, papryką i pieprzem.

IMGP8882

Ja uwielbiam wszelkie roladki i placuszki, które również są obecne w kuchni koreańskiej.

IMGP7141

Wszystkie powyższe dania są bardzo dobre, pełne smaków z wyraźnymi pikantnymi nutami. Jednakże należy zauważyć, że choć one dominują w głównych daniach, równoważone są przez podawanie ich z delikatniejszymi dodatkami, jak ryż, warzywa, placuszki lub zupki w postaci wywarów z dodatkiem zieleniny, czy też czasami gotowanego mięska. Jednak i one potrafią być pikantne.

IMGP8922

Koreański alkohol jest również ciekawy, tak jak i kuchnia. Powstaje w procesie fermentacji ziaren, do których następnie często dodaje się owoce i zioła. W ten sposób Koreańczycy otrzymują wódkę ryżową, tradycyjne wino ryżowe i wino owocowe. Ja w nich nie gustuję, ale cóż warto spróbować.

alkohol korea

Podsumowując, kuchnia koreańska to tradycja, różnorodność i pikantność, które sprawiają, ze dania są przepyszne, pełne smaków i aromatów. Z miłą chęcią celebruje się moment spożywania ich, rozkoszując się chwilą smakując poszczególnych potraw. Sposób podawania dań, w maleńkich miseczkach, dodaje uroku i magii chwilom spędzonym z kuchnią koreańską. To zawsze przemiły czas i rozkosz dla podniebienia.

IMGP8913

Ci z Was, którzy mieli przyjemność skosztować dań z tradycyjnej kuchni koreańskiej mają swoje zdanie na jej temat, a Ci z Was moje Drogie Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy, którzy jeszcze tego nie uczynili, niech to zrobią, gdyż to niezwykła kuchnia pełna smaków z pikantnymi nutami.

Share

Zapytacie kim jestem? Przede wszystkim jestem kobietą. Ponadto domatorką z duszą podróżniczki… z kimś …dokądś …w głąb siebie … Życie jest dla mnie ciągłą podróżą. Taką z kimś, dokądś lub w głąb siebie. Kiedyś byłam niepoprawną optymistką, teraz staram się żyć optymistycznie. Kocham życie i wszelkie jego przejawy oraz możliwość doświadczania. Wszystko, co przeżyłam sprawiło, że teraz jestem taką a nie inną sobą. Jestem znającą swoją wartość kobietą, partnerką swojego niezwykłego męża, szczęśliwą siostrą i przyjaciółką oraz spełnioną matką – choć dla niektórych może zabrzmi to nieco niedorzecznie. Najcudowniejsze i magiczne chwile przeżyłam z synkiem i mężem. Najpiękniejsze dla mnie miejsca z niesamowitą aurą to Nepal i Himalaje oraz Laos. Uwielbiam mojego męża, podróże, pyszne jedzenie, gotowanie, książki, filmy, pisanie, biżuteryjne fantazje i fotografowanie, a od niedawno wędkowanie ,,no kill,,. Mam też i inne pasje. Większość z nich dzielę z moim mężem, a niektóre są tylko moje własne.

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *