Domowe pierniczki świąteczne …

Skąd dziś pomysł na domowe pierniczki świąteczne? Otóż w Szwecji 9 października obchodzimy Pepparkakans Dag, czyli dzień pierniczków. Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu, bo zaledwie dwie niedziele adwentowe, zatem to doskonały moment, aby upiec domowe pierniczki świąteczne. Od rana pachnie pięknie w całym domu. Nie od dziś wiadomo, że domowe wypieki smakują najlepiej, a i mój prywatny tester stwierdził, że pierniczki wyszły przepyszne. Zatem dzielę się z Wami przepisem dzięki któremu te cudeńka wyszły wyjątkowe. 

 

 

 

 

Domowe pierniczki świąteczne

 

Składniki:

  • 300 gram mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 20 gram przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej bądź 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki miodu (ja używam gęsty miód zatem go rozpuszczam w garnku),
  • 50 gram masła (temperatura pokojowa),
  • 1 jajk0 do ciasta (temperatura pokojowa),
  • 1 jajko do posmarowania pierniczków,
  • kilka łyżek mleka (podgrzanego w garnku).

 

 

 

 

Przygotowanie:

Na stolnicę przesypujemy mąkę. Następnie dodajemy do niej stopniowo masło, rozpuszczony miód, cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną bądź proszek do pieczenia i jajko oraz mleko (jego ilosc dopasowujemy do konsystencji). Początkowo siekamy nożem, a następnie rękoma wyrabiamy ciasto, aż osiągniemy zbitą całość. Rozwałkowujemy ciasto na placek. Jego grubość nie powinna raczej przekraczać 0,5 centymetra.

Wcześniej przygotowanymi foremkami wykrawamy domowe pierniczki swiąteczne. Umieszczamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Moje mieszczą się na dwóch. Włączamy piekarnik na 180 stopni i w czasie, gdy on się nagrzewa roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch naszych domowych pierniczków swiątecznych.

Tak przygotowane pierniczki umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy 10 minut. Ja ze wzgledu na to, że zajmują mi one dwie blachy powtarzam proces dwa razy. Po wyciągnięciu pierniczki są praktycznie gotowe do spożycia. Cóż wystarczy je tylko po wystudzeniu udekorować. Nasze domowe pierniczki świąteczne smakują wybornie tego samego dnia, jak i w okresie świąt przechowywane do tego czasu w pojemniczkach. 

 

 

 

 

Z powyższego przepisu wychodzi około 35-40 pierniczków w zależności od wyboru kształtu foremek.

Życzymy Wam smacznego

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *