Skoro pieczemy w domu chlebek to i chałkę drożdżową z kruszonką. Palce lizać. Z dodatkiem masła i konfitury smakuje wybornie. A oto przed Wami pyszna chałka drożdżowa z kruszonką według naszego przepisu.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 mililitrów ciepłego mleka,
- 150 gram cukru,
- 25 gram świezych drożdży,
- 600 gram mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50 gram masła ( temperatura pokojowa),
- odrobina soli ( na czubeczku małej łyżeczki),
- świeżo starta na tarce skórka z cytryny.
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdzowy. Podgrzewamy odrobinę mleko. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru i drożdże, które kruszymy. Następnie dokładamy 5 łyżek mąki. Mieszamy. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 15 minut. U nas 15 minut sprawdza się także przy pieczeniu chlebka drożdzowego z makiem, o którym też wkrótce napiszę.
Pozostałą część mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do niej wszystkie składniki łącznie z zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Można zrobić to ręcznie, co ja czynię najczęściej, bądź używając robota z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania chleba. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę ( u nas czasmi tylko 30 minut). Po tym czasie ciasto wyrasta i zwiększa swoją objętość.
W tym czasie kiedy ciasto stoi w cieple przykryte ściereczką my przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 150 gram mąki,
- 100 gram masła,
- 50 gram cukru.
Wszystkie składniki łączymy umieszczając je w misce. Następnie wyrabiamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Kiedy nasze ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze przez moment. Następnie dzielimy na trzy równe części, z których formułujemy trzy wałki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy wszystkie elementy ciasta. Zaplatamy z nich warkocz. Dokładnie w taki sam sposób jak to czynimy z włosami. Tak przygotowaną chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kiedy jest chłodniej wydłużamy ten czas o kolejne 15 minut.
Po tym czasie roztrzepujemy 1 jajko i smarujemy nim chałkę. Posypujemy dużą ilością kruszonki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniuku nagrzanym do 180 stopni. W naszym piekarniku pieczemy ją 40 minut. Po tym czasie jest wystarczająco rumiana. Po upieczeniu chwilę odczekujemy i często jeszcze lekko ciepłą próbujemy. Smakuje wybornie z masłem, czy konfiturami. Oczywiście można ją łączyć z innymi dodatkami.
P.S. Jeśli chcesz zamiast jednej dużej chałki zrobić dwie mniejsze podziel ciasto na połowę i uformuj mniejsze wałki. Skróć wówczas odrobinę także czas pieczenia.
Domowe pieczywo jest najlepsze. 🙂
14 komentarzy
Marta
Przepyszna chałka siostrzyczko😀. Palce lizac😋. Z masłem lub konfiturami smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie😘❤️🤗
anetagrenda
Bardzo się cieszę siostrzyczko, że Ci zasmakowała. Teraz nasze nowe konfitury będą do niej pasować doskonale. 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Już czuję przepyszny smak takiej domowej chałki, na przepis oczywiście się skuszę. 🙂
anetagrenda
Bardzo mi miło. Chałka palce lizać. 🙂
Wędrówki po kuchni
Piękna wyszła Ci chałka. DO tego masełko, domowy dżemik i byłabym w niebie…
anetagrenda
Teraz jestem właśnie w trakcie przygotowywania domowych konfitur i dżemików. 🙂
Wiola
Drożdżowe uwielbiam, więc spróbuję.
anetagrenda
Cieszę się bardzo i serdecznie polecam. 🙂
Karolina Kosek
chałka to jedno z moich ulubionych pomysłów na posiłek, uwielbiam i zjem każdą ilość 😉
anetagrenda
Jest faktycznie pyszna, więc się nie dziwię. 🙂
Anna z Wychowanie to przygoda
Dziekuje za przepis, uwielbiam chalki, na pewno wyprobuje! Takie domowe sa najlepsze 🙂 Pozdrawiam!
anetagrenda
Też tak myślę. Życzę smacznego. 🙂
Agaman
Moj brat zawsze piecze najlepsza chalke na swiecie ♡♡
anetagrenda
Zapewne jest przepyszna. 🙂