Pyszna chałka drożdżowa z kruszonką …

Skoro pieczemy w domu chlebek to i chałkę drożdżową z kruszonką. Palce lizać. Z dodatkiem masła i konfitury smakuje wybornie. A oto przed Wami pyszna chałka drożdżowa z kruszonką według naszego przepisu.

 

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

 

  • 250 mililitrów ciepłego mleka,
  • 150 gram cukru,
  • 25 gram świezych drożdży,
  • 600 gram mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 50 gram masła ( temperatura pokojowa),
  • odrobina soli ( na czubeczku małej łyżeczki),
  • świeżo starta na tarce skórka z cytryny.

 

Sposób wykonania:

 

Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdzowy. Podgrzewamy odrobinę mleko. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru i drożdże, które kruszymy. Następnie dokładamy 5 łyżek mąki. Mieszamy. Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 15 minut. U nas 15 minut sprawdza się także przy pieczeniu chlebka drożdzowego z makiem, o którym też wkrótce napiszę.

 

Pozostałą część mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do niej wszystkie składniki łącznie z zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Można zrobić to ręcznie, co ja czynię najczęściej, bądź używając robota z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania chleba.  Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę ( u nas czasmi tylko 30 minut). Po tym czasie ciasto wyrasta i zwiększa swoją objętość.

 

 

W tym czasie kiedy ciasto stoi w cieple przykryte ściereczką my przygotowujemy kruszonkę.

 

Składniki na kruszonkę:

  • 150 gram mąki,
  • 100 gram masła,
  • 50 gram cukru.

 

Wszystkie składniki łączymy umieszczając je w misce. Następnie wyrabiamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

 

 

Kiedy nasze ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze przez moment. Następnie dzielimy na trzy równe części, z których formułujemy trzy wałki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy wszystkie elementy ciasta. Zaplatamy z nich warkocz. Dokładnie w taki sam sposób jak to czynimy z włosami. Tak przygotowaną chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kiedy jest chłodniej wydłużamy ten czas o kolejne 15 minut.

 

 

Po tym czasie roztrzepujemy 1 jajko i smarujemy nim chałkę. Posypujemy dużą ilością kruszonki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniuku nagrzanym do 180 stopni. W naszym piekarniku pieczemy ją 40 minut. Po tym czasie jest wystarczająco rumiana.  Po upieczeniu chwilę odczekujemy i często jeszcze lekko ciepłą próbujemy. Smakuje wybornie z masłem, czy konfiturami. Oczywiście można ją łączyć z innymi dodatkami.

 

 

P.S. Jeśli chcesz zamiast jednej dużej chałki zrobić dwie mniejsze podziel ciasto na połowę i uformuj mniejsze wałki. Skróć wówczas odrobinę także czas pieczenia.

 

 

Domowe pieczywo jest najlepsze. 🙂

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *