Krewetki w sosie słodko – kwaśnym z żółtym ryżem …

Miniony tydzień obfitował w różne dania w moim wykonaniu zarówno z mięs, ryb, owoców morza, jak i warzyw z dodatkiem ziemniaków, makaronów i ryżu oraz zup. Są takie dni, że uwielbiam spędzać w kuchni mnóstwo czasu i oddać się jednej z moich pasji, czyli gotowaniu. Za to już niedziela należała do mojego męża, który przejął pod swoje władanie kuchnię przyrządzając między innymi pieczoną kaczkę w pomarańczach. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na danie, które kilka dni temu zagościło na naszym stole, a mianowicie krewetki w sosie słodko-kwaśnym podane tym razem z żółtym ryżem.

Krewetki w sosie slodko-kwasnym

Krewetki, a właściwie owoce morza, smakowały mi odkąd pierwszy raz doświadczyłam dań z nich przyrządzonych. Z kolei mijały lata podczas których mój mąż musiał się do nich przekonać. Jednakże odkąd zamieszkaliśmy w Katarze sytuacja się zmieniła i mój ukochany rozsmakował się w owocach morza, a co więcej razem przygotowywaliśmy z nich różne dania, czy to podawane na ciepło, czy też w formie przystawek. Dziś owoce morza goszczą dość często w naszej kuchni przyrządzane według naszych autorskich przepisów, a w Wietnamie smakują rewelacyjnie.

IMG_20160825_120140

 

Co będzie nam potrzebne, aby przygotować krewetki w sosie słodko-kwaśnym podane z żółtym ryżem? Zacznijmy od krewetek. Najlepiej, gdy są świeże, ale mrożone nadają się jak najbardziej. Gdy byłam u siostrzyczki w Polsce przyrządzałam różne dania dla przyjaciół właśnie z takich, a wszyscy się zajadali ze smakiem. Wszystko, co połączone z owocami morza, szybko znikało ze stołu. Zatem przejdźmy do rzeczy. Do przygotowania krewetek w sosie słodko-kwaśnym potrzebujemy:

  • krewetki – waga zależy od tego ile osób będzie z nami biesiadować,

  • ananas świeży,

  • papryka czerwona,

  • papryka pomarańczowa,

  • papryka żółta,

  • papryczka chili bardzo mała,

  • cebulka,

  • czosnek,

  • imbir,

  • 2 limonki,

  • miód,

  • sól i pieprz,

  • papryka słodka,

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,

  • oliwa z oliwek,

  • koperek i limonka do dekoracji.

IMG_20160825_110517

Przygotowanie zaczynamy od doprawienia nieco krewetek i odstawienia ich na chwilkę. W tym czasie kroimy na części paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą, ananasa, cebulkę i czosnek, papryczkę chili oraz ścieramy odrobinę imbiru na tarce. To wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek na niezbyt wysokiej temperaturze, gdyż oliwa lubi dość niską. Kiedy warzywa i ananas odrobinę zmiękną dodajemy przyprawy według uznania, czyli sól, pieprz, paprykę słodką oraz koniecznie miód, który ja uwielbiam stosować w kuchni. Ponadto wyciskamy sok z dwóch limonek i wlewamy na patelnię. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy chwilkę krewetki, czyli 3-5 minut, aby nie stwardniały. Dokładamy je do naszego sosu i wszystko razem łączymy. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i mieszamy. Ilość sosu powinna być wystarczająca, gdyż ananas, limonka sprawiają, ze uzyskujemy płynną część. Jeżeli nie dodajemy odrobinkę wody. Ja nie robiłam tego. Pozwólmy chwile połączyć się wszystkim naszym składnikom tworzących krewetki w sosie słodko-kwaśnym i w tym czasie przygotujmy ryż na żółto.

IMG_20160825_110839

Do przygotowania ryżu na żółto potrzebujemy:

  • kubeczek ryżu,

  • 1,5 kubeczka wody,

  • przyprawę curry,

  • cynamon,

  • sól,

  • pieprz.

Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy grzanie na minimum i pozwalamy odparować wodzie. W miedzy czasie czasami mieszając, aby nie przywierał do dna garnka. Ryż przygotowany w ten sposób jest sypki i ma piękną, żółtą barwę. Już sam w sobie jest bardzo smaczny.

IMG_20160825_115113

Nie pozostaje nic innego, jak nałożyć żółty ryż na talerz i polać go krewetkami w sosie słodko-kwaśnym.

IMG_20160825_115803

Można udekorować koperkiem i limonką lub innymi ozdobami według uznania. My uwielbiamy koperek, a ten w Wietnamie pachnie niesamowicie, więc cieszymy się jego aromatem i smakiem dodając do wielu dań. Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z ryżem na żółto smakują wybornie. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Połączenie słodko-kwaśnych smaków zniewala. Jeśli ktoś woli może ryż zastąpić makaronem. W takiej wersji też danie smakuje wybornie, choć my wówczas składniki kroimy w paseczki i dodajemy do nich marchewkę. Wówczas sos słodko-kwaśny wygląda nieco inaczej, ale smakuje bardzo podobnie.

IMG_20160825_115950

Opcji przyrządzania krewetek w ogóle, a także tych w sosie słodko-kwaśnym jest wiele, jednakże powyższy przepis jest bardzo smaczny, stosunkowo prosty do przygotowania i może stanowić urozmaicenie w codziennym menu. My byliśmy szczęśliwi delektując się smakiem i razem spędzając chwilę w porze lunchu. Krewetki w sosie słodko-kwaśnym to prawdziwy rarytas i rozkosz dla podniebienia. Zaspakajają niemalże wszystkie zmysły łechcąc je delikatnie, aczkolwiek zauważalnie. Zachęcam gorąco do spróbowania.

A jakie są Wasze sposoby przyrządzania krewetek Moje Drogie Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy?

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *